Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

CES 2024: 5 svetovnih premier, ki bodo krojile prihodnost

19.01.2024

Sejem potrošniške elektronike v Las Vegasu vsako leto postreže z zelo zanimivimi novitetami, ki pa niso le za okras, ampak napovedujejo vse tisto, kar prihaja tudi v serijske avtomobile.

Dejstvo je, da avtomobili postajajo vse bolj tehnološko napredni in iz leta v leto vsebujejo več napredne elektronike. Prav zato je v nasprotju s trendom vse manjšega zanimanja za klasične avtomobilske salone prireditev CES v Las Vegasu še vedno zelo zanimiva in obiskana. Sicer je namenjena vsem oblikam elektronike, a je lep del posvečen tudi mobilnosti, predvsem avtomobilom. Tu so nekatere najbolj zanimive stvari, ki so jih tam pokazali avtomobilski proizvajalci.

Afeela (Sony in Honda)

Skupno podjetje Sony in Honda je predstavilo posodobljeno različico koncepta limuzine Afeela, znane pa so tudi nekatere druge specifikacije. Na vsako os bo pritrjen po en elektromotor s 177 kW (241 KM), medtem ko bo baterija s kapaciteto 91 kWh omogočala polnjenje z močjo do 150 kW. Poleg omenjenih podjetij sta v razvoj vključena tudi Polyphony Digital (razvijalec videoiger Gran Turismo) in Microsoft, ki bo prispevala storitev OpenAI za vgrajenega digitalnega pomočnika.

Volkswagen golf

Morda se ne zdi tako, a je zgodba prenovljenega golfa vedno zelo pomembna. Tokrat ne zaradi tehnološkega napredka, pač pa zaradi koraka nazaj, ki so ga naredili kot odgovor na kritike uporabnikov. Na volan in multimedijski sistem se namreč namesto kapacitivnih vračajo klasični analogni gumbi.

Supernal S-A2

Hyundaijev oddelek za letala je napovedal, da bo že leta 2028 na trg poslal svoje letalo Supernal S-A2. Predserijski primerek električnega letala eVTOL, ki omogoča vertikalni vzlet in pristanek, naj bi služil kot alternativna oblika taksija v gosto naseljenih mestih.

Kia PV5

Korejci so že nekajkrat poskušali s prodorom na področju lahkih gospodarskih vozil, a jim v Evropi ni ravno najbolje uspevalo. Kia bo leta 2025 poskusila s popolnoma električnim kombijem in tudi pick-up različico PV5. Bazira na arhitekturi E-GMP, ki jo uporabljata hyundai ioniq 5 in kia EV6.

Honda 0 EV

Pot v električno mobilnost za Hondo doslej ni bila ravno uspešna. Malček honda e je že stvar preteklosti, drugih modelov pa za zdaj ni v ponudbi. Zato je ubrala popolnoma nov pristop k razvoju električnih vozil, ki ga je pokazal par razstavljenih konceptov. Ključna pri tem je povsem nova tanka platforma, ki omogoča nižje sedenje v vozilu in obenem boljšo aerodinamiko. Prva bo na vrsti limuzina, sledil pa naj bi kompakten SUV.