Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Znamenite "enzo" Brembo zavore tudi v poprodaji

27.09.2024

Brembo je na sejmu Automechanika Frankfurt 2024 napovedal širitev svoje ponudbe zavor z uvedbo zavornih diskov in ploščic iz ogljikovega keramičnega materiala (CCM).

Diski in ploščice CCM so bili sicer v Brembovi ponudbi že od 2000, a vse do danes le kot originalna oprema. Po novem pa so ti diski in pripadajoče ploščice na voljo tudi na poprodajnem trgu, torej so namenjeni tudi vozilom, ki jih originalno niso imela nameščena.

Kaj so prednosti Brembo CCM diskov in ploščic?

Glavna prednost CCM je 50-odstotno zmanjšanje teže v primerjavi z litoželeznimi diski. To precej zmanjš nevzmeteno maso vozila, posledično pa to znatno prispeva k boljši vodljivosti avtomobila na cesti.

Druga pomembna prednost ogljikovega keramičnega materiala, ki ga proizvaja Brembo, je, da v vseh pogojih zagotavlja visok koeficient trenja. Koeficient ostaja stabilen med zaviranjem pri vseh hitrostih in vremenskih pogojih. Voznik lahko v raznovrstnih razmerah na asfaltu pritika na zavorni pedal z optimalno močjo, kar povečuje zaupanje med vožnjo.

Med dolgotrajnim in intenzivnim zaviranjem prihaja pri navadnih diskih in ploščicah do termičnega šoka, kar vpliva na koeficient trenja. Pri keramičnem kompozitnem materialu pa je ta toplotni vpliv kljub ponavljajočim obremenitvam skoraj nespremenjen, kar je s tradicionalnimi litoželeznimi elementi zelo težko doseči.

V primerjavi z litoželeznim diskom se Brembo CCM disk med zaviranjem hitro segreje, vendar se prav tako hitro ohladi. Ta lastnost omogoča ponavljajoče cikle pri visoki zavorni moči, ne da bi to pomembno vplivalo na trenje.

Visoke temperature pri Brembo CCM enotah tudi manj deformirajo material, zato se ploščice ravninsko popolnoma prilegajo diskom, medtem ko pri litoželeznih diskih prihaja prej do defromacij.

Površina Brembo CCM diskov prav tako nikoli ne rjavi, niti ob stiku z vodo ali solnimi raztopinami med zimskim soljenjem cest. Zaradi tega imajo Brembo CCM diski življenjsko dobo približno 150.000 km za cestno uporabo in 2.000 km za ekstremno uporabo na dirkalni stezi (npr. Ferrari Challenge).

Brembo je projekt CCM začel leta 1998, po štirih letih raziskav in testiranj CCM diske prvič uporabljeni za cestno uporabo na modelu Ferrari Enzo. Tehnologija CCM je v uporabi za Formulo 1.

Brembo Xtra disk za bolj zahtevna zaviranja

Še ena novost v ponudbi proizvajalca je športni zavorni disk za družino Brembo Xtra, ki je idealen za voznike, ki svoja vozila uporabljajo tako za običajno vožnjo po cesti kot tudi za športno vožnjo. Posebna zasnova reže na zavorni površini omogoča nenehno čiščenje površine zavornih ploščic, kar izboljšuje enakomernost zaviranja, saj odvaja nastalo toploto in pline, ki se sproščajo, ko ploščice pridejo v stik z diski.

Brembo je sicer na sejmu Avtomechanica v Frankfurtu napovedal tudi širitev linije Brembo Beyond Greenance Kit, ki zdaj vključuje rešitve za osebna vozila in lahka gospodarska vozila. Prihodnje rešitve, skladne s standardom Euro 7, znatno zmanjšujejo emisije delcev (za 80 %) ter prinašajo prihranke pri skupnih stroških lastništva vozila.

Posodobljena družina petih različnih Brembo linij

Brembo je tudi posodobil svojo poprodajno ponudbo, ki je razdeljena v pet družin izdelkov, pri čemer je vsaka namenjena posebnim potrebam strank in vozil:

Brembo Essential – družina izdelkov za tiste, ki iščejo komponente za prvo vgradnjo na poprodajnem trgu, vključuje pa med drugim: zavorne bobne, čeljusti, hidravlične komponente in obnovljene zavorne čeljusti.

Brembo Prime – prilagojena za potrošnike, ki iščejo bolj zmogljive komponente za svoja vozila, vključno z zavorami, ploščicami, zavorno tekočino in dodatno zavorno opremo.

Brembo Beyond – dve različni liniji Greenance Kit in EV Kit, namenjeni električnim in priključnim hibridnim vozilom.

Brembo Xtra – za zahtevne voznike 4- in 2-kolesnih vozil.

Brembo Upgrade – visokozmogljiva linija za najbolj zahtevne aplikacije.