Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

BMW predstavil head-up zaslon nove generacije

25.03.2023

P90497538_highRes_bmw-panoramic-vision.jpg

Novi BMW head-up zaslon poimenovan BMW Panoramic Vision, reinterpretacija BMW vozne orientacije "oči na cesti - roke na volanu", bo serijsko na voljo v Neue Klasse.

Novi BMW head-up zaslon se imenuje BMW Panoramic Vision in gre v proizvodnjo s prvimi modeli Neue Klasse. Oliver Zipse, predsednik upravnega odbora BMW AG, je to potrdil med svojim govorom na letni konferenci 2023.

BMW trenutno razvija popolnoma novo tehnološko platformo za vozila Neue Klasee, katerih ime se nanaša na pionirske modele podjetja iz šestdesetih let prejšnjega stoletja. Ta platforma bo postavila nove standarde na področju digitalizacije, trajnosti in oblikovanja električnih avtomobilov.

Nov sprednji zaslon, ki se razprostira čez celotno širino vetrobranskega stekla, ustvarja edinstveno interakcijsko in informacijsko površino za vse potnike v vozilu, so zapisali v sporočilu za javnost pri BMW.

P90497539_highRes_bmw-panoramic-vision.jpg

Informacije za vse potnike

Frank Weber, član uprave za razvoj pri BMW AG, je opisal glavne prednosti tega revolucionarnega projekcijskega zaslona.

»Vetrobransko steklo postane en sam velik zaslon, ki odpira popolnoma nove možnosti za oblikovanje vozil znamke BMW. Voznik se bo sam odločil, katere informacije želi prikazane v svojem vidnem polju, lahko pa se odloči, da celotno vsebino vidijo vsi potniki. Revolucionarna projekcija in občutno bolj jasno strukturiran kokpit dajeta osupljiv nov občutek prostora in vožnje. Naš preizkušeni slogan »oči na cesti – roke na volanu« s tem postavljamo na novo raven."

Inovativna projekcijska tehnologija vsem potnikom prvič omogoča vidne prikaze po celotni širini vetrobranskega stekla. BMW Panoramic Vision prikazuje informacije, ki so pomembne za voznika in potnike, z večjo intenzivnostjo svetlobe in kontrastom na temno prevlečenem območju na spodnjem robu vetrobranskega stekla.

To ustvari izjemno ostro sliko, ki je vedno vidna po celotni širini vetrobranskega stekla. Informacije, pomembne za vozno situacijo, so vedno na voljo na pravem mestu ob pravem času, trdijo pri BMW.

Oči na cesti – roke na volanu. Osredotočenost na voznika

BMW Group je bil prvi proizvajalec avtomobilov, ki je razvil kokpit, ki se osredotoča na posebej intenzivno, varno in koncentrirano izkušnjo vožnje. Vgrajeni računalniki z digitalnimi zasloni so se prvič pojavili v BMW serije 7, in sicer v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Prvi BMW iDrive leta 2001 je celovito zmanjšal stikala in gumbe in pri tem ustvaril sodobno, čisto notranjost. Kmalu zatem je sledila prva serijska proizvodnja BMW head-up zaslonov.