Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Bi znali ugotoviti, da je bil avto pod vodo?

07.10.2021

GEMcarflood.jpg Načeloma je tako, da se je nakupu avtomobila, ki je zaradi vode utrpel kakršnokoli škodo, najbolje izogniti. To žal vedo tudi prodajalci, ki zaradi tega včasih problematičen del preteklosti zadržijo zase. Če boste upoštevali spodnje nasvete, vas bodo zelo težko naplahtali.

Kdor želi ob prodaji rabljenega avtomobila prikriti resnico o preteklosti pod vodo, mora seveda vozilo dobro očistiti in pripraviti, a škodo, ki jo naredi voda, ni lahko v celoti odpraviti. Skoraj vedno so zato prisotni vsaj majhni znaki o tem, da se je z avtomobilom dogajalo nekaj slabega.

flood-ga5b556923_1920.jpg

Tu je torej nekaj nasvetov za odkrivanje bližnjega srečanja avtomobila in vlage:

1.Največji izdajalec vlage v avtomobilu je njegov vonj, zato temeljito povohajte v vsak kotiček kabine. Močan vonj po kakšni dišavi je denimo že znak, da prodajalec želi nekaj prikriti. Poglejte tudi pod sedeže, če je tam kakšna peščena ali blatna usedlina, prav tako stoječo vodo izdajo značilni madeži na preprogah in oblogah. Prav tako boste sum potrdili, če boste odkrili kakšne poškodbe ali manjkajoče dele, to lahko pomeni, da je nekdo notranjost razstavljal in posamezne dele skušal posušiti.

2.Med največjimi žrtvami vode je avtomobilska elektronika. Pri tej se lahko težave pojavljajo še mesece in leta potem, ko je bila pod vodo. Jasno, najbolj očiten znak bo, da kateri od sistemov ne deluje pravilno, priporočamo pa tudi podroben ogled raznih konektorjev, kjer se po stiku z vodo sčasoma pojavi korozija.

3.Podroben ogled prtljažnika o vozilu izda marsikaj in je ključen tudi za odkrivanje vlage. Tam je namreč kup prostorčkov in lukenj, kjer se posledice vode lahko vidijo še dolgo po dogodku. Če ga ima, dvignite rezervno kolo in poglejte, če so usedline morda tam, pozorni pa bodite tudi na umazane obloge. Postopek ponovite tudi pod pokrovom motorja, kjer je zopet kar nekaj primernih mest, ki lahko še vedno zadržujejo umazanijo.

4.Preverite vsa olja in druge tekočine v vozilu in bodite pozorni na sledi vode, ki je tja lahko vdrla le ob dovolj visoki poplavi.

5.Zadnja stopnja preizkusa ob potencialnem nakupu je vedno testna vožnja in tudi ta ima velik potencial da izda resnico. To so znaki, na katere bodite še posebej pozorni:

  • Motor se noče lepo zagnati in ne teče gladko
  • Ob zagonu se iz izpušne cevi grdo pokadi
  • Izpuh ima nenavadno močan vonj
  • Motor ne pospešuje živahno, ampak deluje zaspano
  • Delovanje menjalnika ni gladko
  • Vzmetenje se oglaša ob vožnji v ovinek ali prek cestnih neravnin
  • Zavore cvilijo in ne delujejo enakomerno
  • Iz šob za prezračevanje se širi neprijeten vonj
  • Električne komponente (radio, multimedija, merilniki, …) ne delujejo dobro

Če povzamemo, je ob pregledu treba iskati tri ključne elemente: vonj, korozijo in rjavenje.