Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Baterija je do 100 odstotkov napolnjena v 6 minutah

09.07.2024

nyobolt-hero-3500x1750-clanokW.jpg

Podjetje Nyobolt EV predstavlja novo tehnologija, ki omogoča hitrejše gibanje elektronov med katodo in anodo. Poleg tega se baterija električnega avtomobila tudi s super hitrim polnjenjem razgradi zelo malo.

Podjetje Nyobolt, znano po svojih revolucionarnih tehnologijah na področju ultra hitrega polnjenja, je predstavilo nov model športnega električnega avtomobila Nyobolt EV. Ta koncept prinaša pomembne novosti na področju električnih vozil, glavna novost pa je baterija, ki jo je mogoče popolnoma napolniti v manj kot 6 minutah.

To omogočajo nove, inovativne litij-ionskih baterije. Njihove celice imajo nizko impedanco (Impedánca (oznaka Z) je elektrotehniška in fizikalna količina, ki meri, kako in koliko se porabnik upira električnemu toku, če nanj priključimo električno napetost), zato proizvajajo manj toplote, kar pomeni večjo učinkovitost pri hitrem polnjenju. Uporabljajo tudi posebej razvite anode, optimizirane za hiter prenos elektronov med katodo in anodo. Ta tehnologija je bila preizkušena v več kot 2000 ciklih hitrega polnjenja, kjer se je izkazala brez znatne izgube zmogljivosti. To zagotavlja dolgo življenjsko dobo baterije in nizke stroške vzdrževanja. Nyobolt EV ima baterijo z relativno majhno kapaciteto 35 kWh, ki zagotavlja doseg več kot 250 kilometrov. Baterija se do popolnosti napolni v 6 minutah, od 10 do 80 odstotkov v 4 minutah in 37 sekundah na 350kW (800V) polnilniku. V prvih štirih minutah polnjenja, ki teče stabilno pri 500 A, bo dodanih več kot 190 kilometrov dosega.

nyobolt-ev-electronics-clanokW.jpg

Baterijske celice je že mogoče izdelati

Nyobolt EV predstavlja rešitev, ki poleg novih materialov in dizajna baterijskih celic vključuje tudi napreden sistem za upravljanje baterije. Ta sistem vključuje programsko in strojno opremo, ter elektroniko, ki omogočajo hitro polnjenje in visoko zmogljivost. Baterije so izdelane iz komercialno dostopnih komponent z uporabo standardne opreme in postopkov, kar omogoča hitro in učinkovito obsežno proizvodnjo. Te baterijske celice, ki se lahko uporabljajo v obstoječih vozilih, vključno s povezavo s hladilnimi sistemi, je že mogoče izdelati.

Nyobolt namerava v bližnji prihodnosti začeti proizvodnjo novih baterij, s ciljem hitre razširljivosti in širšega trženja. Podjetje vidi velik potencial tako v osebnih avtomobilih, kot tudi v komercialnih aplikacijah, kot so robotika in težki tovornjaki, kjer sta ključnega pomena hitro polnjenje in visoka zmogljivost.

Zasnova vozila je sicer nastala v sodelovanju s priznanim oblikovalcem Julianom Thomsonom in oblikovalskim podjetjem Callum. Po navdihu prejšnje zasnove vozila lotus elise je Thomson ustvaril vozilo, ki je širše, daljše in nižje, hkrati pa ohranja agresiven videz in drzna razmerja. Rezultat je avtomobil, ki ne ponuja le tehničnih novosti, ampak je zanimiv tudi oblikovno. Tehta le 1250 kilogramov, kar prispeva k njegovi zmogljivosti in učinkovitosti.