Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Audijeva platišča oblikuje oblak

15.12.2022

Pri velikanu iz Ingolstadta so na primeru zasnove platišč pokazali, kako se Audi vse bolj spreminja v podjetje podatkov, ne le strojev.

Umetna inteligenca, podprta z ogromnim številom podatkov, prevzema v avtomobilski industriji vse pomembnejšo vlogo. Da bodo zaradi tega končni izdelki veliko bolj sofisticirani, Audi dokazuje s projektom FelGAN, ob pomoči katerega ustvarjajo nove oblike avtomobilskih platišč.

Pri Audiju so sami razvili poseben tip sodelovanja med napredno umetno inteligenco in človeškimi oblikovalci, iz katerega naj bi se v prihodnje rojevale najboljše mogoče ideje. FelGAN na podlagi strojnega učenja in znanja o platiščih v realnem času samodejno predlaga nove dizajne za kolesa, pri čemer upošteva ogromno število nians, zakonitosti in potreb. Resnični oblikovalci lahko na ta način enostavno eksperimentirajo z novimi oblikami, barvami, reliefom in drugimi parametri.

Ker takšen pristop zahteva veliko računalniško moč, izmenjava podatkov z oblikovalci poteka prek podatkovnega oblaka. Oblikovalci pa lahko naložijo v program tudi lastne dizajne platišč in fotografije, ki jih nato računalnik "preveri", kako sovpadajo z dizajnom avtomobila, kateremu so namenjena.


Spominja na "felgne?" Res je ...

FelGAN je skovanka, v kateri je vključen del nemške besede za platišča "felge" in kratica GAN. S slednjo v računalniškem jeziku označujejo generativno kontradiktorno omrežje. Gre za vrsto generativnega modeliranja z uporabo strojnega učenja na način, da med seboj stalno tekmujeta dve nevronski mreži oziroma algoritma. Na podlagi učenja na napakah in ob stalnem izpopolnjevanju znanja algoritma v medsebojnem "rivalstvu" podajata vedno bolj realistične predloge za bodoča platišča, ki jih človeško oko ne more več ločiti od fotografij dejanskih platišč.


Vse skupaj močno poenostavi zasnovo prototipov platišč iz plastike in kovine, ki jih nato izdelajo natančna orodja. Ob pomoči umetne inteligence FelGAN imajo hkrati za vsako sprejeto platišče natančne podatke o njenem ogljičnem odtisu. To bo imelo pri snovanju življenjskega cikla vozil v prihodnjih letih še kako pomembno vlogo.

Audijev FelGAN kaže, v katero smer gre način snovanja in izdelave vozil ter njihovih sestavnih delov. Izkušnje, ki jih bodo pridobili pri dizajniranju platišč, nameravajo v prihodnje uporabiti tudi pri uporabi umetne inteligence na drugih področjih zasnove vozil. Hkrati je po njihovem projekt FelGEN jasen dokaz, da postaja Audi vse bolj digitalizirano in na podatkih sloneče podjetje.

Foto: Audi