Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

Informacije prek stekla

01.03.2024

LG in Saint-Gobain Sekurit sta predstavila novo generacijo "nevidne antene" za sodobne povezljive avte, vključno s 5G tehnologijo.

Komunikacija postaja pri sodobnih avtih vse pomembnejša, na pošiljanje in sprejemanje podatkov na poti je vezana ne samo zabava potnikov, temveč tudi pametna navigacija, asistenčni sistemu, telemetrija, odpravljanje napak na daljavo ...

LF Electronics je razvil nov tip antene, ki je sposobna prenašati ogromne količine podatkov, na drugi strani pa je praktično nevidna in s tem ne krni izgleda avta. Je namreč v obliki transparentnega sloja oziroma filma, ki je del avtomobilskega stekla.

Prilagojena je za različne tipe vozil in stekel. Pri razvoju so se povezali z vodilnim francoskim podjetjem za avtomobilska stekla Saint-Gobain Sekurit.

Nova telekomunikacijska antena lahko proizvajalci vozil uporabijo v dveh načinih aplikacije. Prvi je znotraj stekla, drugi pa je na steklu.

Ker je kot film razdeljena po veliki površini, omogoča zelo dobre in zanesljive komunikacijske prenose tudi velikih količin. Podpira omrežja 5G, GNSS (GPS, Galileo ...) in wi-fi.

Med razvojem so pri LG patentirali več kot 80 inovacij glede transparentnega antenskega sprejemnika in oddajnika ter pripadajočih elektrod.

Pri Siant-Gobain Sekurit pa so razvili metode, kako bodo takšno anteno lahko aplicirali na steklo v serijski proizvodnji.

Foto: LG