Domov Aktualna izobraževanja Preverjanje znanja Novice O nas Kontakt

6 nujnih stvari, ki jih naredite na avtu med korono

15.04.2020

Ekipa strokovnjakov iz Castrola v šestih nasvetih priporoča, kako v času, ko avti stojijo parkirani dlje časa, poskrbimo za njihovo in naše zdravje.

Preprečite izpraznjenje akumulatorja

Čeprav avti stojijo parkirani, pretok energije v njih ne preneha povsem. Na primer alarm in imobilizator, ki za svoje delovanje potrebujeta resda malo električne energije, a polagoma izčrpavata akumulator. Od starosti in stanja slednjega pa je zelo odvisno, ali bo pri stoječem avtu zdržal dva do tri mesece, ali pa komaj dva tedna. Dodatna obremenitev za akumulator so kratke vožnje, saj ga po zagonu motorja v tistem kilometru ali dveh do trgovine in nazaj alternator ne zmore napolniti na prejšnjo raven.

Nekaj ukrepov:

  • Premislite o nakupu polnilca, ki bo raven napolnjenosti akumulatorja tudi pri dolgo parkiranem avtu vedno držal na najvišji ravni. Zadostovalo bo že, če ga vsakih nekaj terdnov priklopite za nekaj ur. Ključno pri izbiri polnilca pa je, da je prilagojen za polnjenje vašega akumulatorja, da ne pride do skrajšanja življenjske dobe. Tipičen primer, ko je potrebna previdnost, so hibridna vozila, ki rabijo bolj napredne polnilce.
  • Redno zaženite motor avta in dovolite delovanje nepretrgoma vsaj 15 do 20 minut, da bo alternator opravil svoje delo.
  • Vžiganje prek kablov ni vedno najboljša različica. Sodobni avti imajo kompleksne električne sisteme, ki jih takšen način vžiga lahko poškoduje. Za vsak primer preverite navodila za uporabo avta ali pokličite lokalnega distributerja za nasvet.
  • Če imate električen avto, ga napolnite do konca in ga, če je mogoče, imejte stalno priklopljenega na (domači) polnilnici.

Preverite pritisk v pnevmatikah

Če avto stoji dlje časa na istem mestu, se lahko pnevmatike zaradi mase vozila deformirajo. Večina takšnih deformacij sicer izgine ob naslednji vožnji. Če veste, da avta dlje časa ne boste potrebovali, mu zvišajte pritisk v pnevmatikah na maksimalno raven, ki je dovoljena za avto. S tem boste zmanjšali možnost nepravilnosti v gumi. A pred redno uporabo ne pozabite spet vrniti pritiska na običajno raven.

Pazite na zavore

Obstaja majhna verjetnost, da se zaradi dolgega parkiranja zavorni diski sprimejo s ploščicami. Najlažje to preprečite, če avto vsake toliko malo premaknete, recimo med zgoraj opisanim polnjenjem alternatorja.

Počistite smeti

Zelo pomemben nasvet, ki ga marsikdo prezre. Ker se v parkiranem avtu zrak ne giblje, bodo razne smeti, kot so delci hrane ali prehrambena embalaža začela po več dneh zaudarjati, vonj pa se bo zažrl v mehke predele notranjosti in ostal trajno prisoten.

Ostanite varni tudi pri morebitnih poteh

Če morate na nujne opravke, se pripravite, da boste kar najbolj zmanjšali možnost kontaminacije avta. Imejte v avtu na razpolago razkužilo za roke, mokre robčke ali rokavice. Z antibakterijskim sredstvom ali alkoholom pa očistite kritične točke pred vsako potjo: kljuke na vratih, volanski obroč, prestavna ročica, vrata prtljažnika, gumbi na armaturki ...

Polnjenje goriva

Če morate napolniti avto z gorivom, se ne zanašajte na vzdrževanje higiene osebja na črpalki, temveč pred prijemljanjem ročk obvezno uporabite rokavice za enkratno uporabo. Plačujte z brezstično kreditno kartico, še bolje pa z mobilno aplikacijo, saj pri slednji v plačilni terminal ni treba vnašati PIN številke.